MENU
Hitel, személyi kölcsön, hitelkalkulátor szakértőktől

Általános információ Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK)

Az oldalon általános információk találhatóak, konkrét kérdésével kapcsolatban keressen meg erre a linkre kattintva!

CSOK története

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény története 2015 közepéig vezethető vissza, akkor még Családok Otthonteremtési Kedvezménye néven. Az otthonteremtési kedvezmények, vissza nem térítendő támogatások azonban az előző majdnem 30 évet végigkísérték. A szocpol 1988-tól volt igényelhető, majd 2001-től a LÉK (lakásépítési kedvezmény) lépett a helyébe. A 2009-2012-es időszakban egy kis csend következett a „szocpol” történetében, amit a 2012-ben bevezetett csak új lakásra igényelhető LÉT (lakásépítési támogatás) életre hívása tört meg. A gyermekvállalási kedv és az ingatlanpiac felélesztése céljából született meg az új „szocpol”-nak is nevezett, sokakat lázban tartó támogatási forma a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK.

Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) 2015-től

Az újfajta támogatási forma 2015 júliusától lázban tartja az ingatlan vásárlásában/építésében gondolkodókat. A 2015-ös év végéig a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) igénylésének lehetősége és az igényelhető összeg függött a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, az ingatlan méretétől és a lakás energetikai besorolásától is. A 2015-ös év decemberének végén azonban az új „szocpol” átdolgozott változatát jelentették be, amely az év végi ünnepi időszakot határozta meg kinek így kinek úgy. Az igénylőknek számolgatással, a CSOK-ról szóló információk keresésével, a bankoknak pedig a folyamatok kidolgozásával és a jogszabály alkotóival való egyeztetéssel.

A legnagyobb visszhangot az úgynevezett 10+10 kapta. A 3 gyermekre járó 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellé maximum 10 millió forintos állami kamattámogatás mellett folyósítható hitel is igényelhetővé vált.

A kidolgozatlan változtatások és változások minden irányból megfigyelhető tanácstalanságot szültek a CSOK-kal, az új „szocpol”-lal kapcsolatban. Az év eleji jogalkotói, hitelpiaci, ingatlanfejlesztői és támogatásigénylői sokk újabb változtatásra késztette a Magyar Kormányt, ami szintén újabb és újabb kérdéseket és bizonytalanságokat gerjesztett az amúgy is feje tetejére fordított piacon.

A legfrissebb változtatások 2016.09.15-én jelentek meg a Magyar Közlönyben és 2016.09.16-án léptek hatályba.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2016. februártól

2016 februárjától az addigi egy jogszabály helyett két kormányrendelet (16/2016; 17/2016) szól a már Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) néven élő új „szocpol”-nak is nevezett támogatási rendszerről. A két rendelet az új és a használt lakásokra vonatkozó támogatási szabályokat választja külön. Ezen kívül változtattak az igénylési feltételeken, a végrehajtási szabályokon, valamint a jogosultak körét is bővítették és szűkítették is bizonyos helyeken.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2016. szeptembertől

Az újabb finomítások a Kedvezmény több pontját is érintették. A legnagyobb problémákat és legnagyobb igénylői várakozást az osztatlan közös tulajdonban lévő és a „tervezőasztalról” vásárolt ingatlanokat érintette. Az előbbi esetében elfogadhatóvá vált az igénylés, ha a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn az adott területen, az utóbbinál pedig a használatba vételi engedély megléte előtt már benyújtható a kérelem, viszont a támogatás folyósítása, csak az engedély megszerzése után, egy összegben vált lehetővé.

A már megvalósult lakáscélra, a már megfizetett bekerülési költségekre is lehet kérni a Családi Otthonteremtési kedvezményt és az ÁFA visszatérítést is, viszont csak korlátozott időszakban, 2016.12.31-ig lehetséges. 2017.01.01-től már ismételten csak készültségi foknak megfelelően folyósítható a támogatás, az építési költségvetésből még fennmaradó tételekre.

Változtattak a meglévő gyermek fogalmán is. A várandósság 24. hete helyett már a 12. hetét követően meglévőnek számít a születendő gyermek.

A legfrissebb változtatások szerint már nem csak a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek után jár a támogatás, hanem a legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt állóra is (amennyiben a vér szerinti szülők elhunytak).

A gyermekek életkorára vonatkozó szabályok is változtak. Az új módosítás szerint 25 évre emelkedett a korhatár, és nem kell vizsgálni azt sem, hogy tanul-e még a gyermek, a lényeg, hogy az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott legyen a gyermek. A 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy, ha állapota legalább egy éve tart vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg, ugyanúgy gyermeknek tekintendő.

A megvásárolt/felépített lakásba való bejelentkezés határideje 30 napról 90 napra nőtt.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) új lakás vásárlásra, építésre

Az új lakás vásárlására, új lakás építésére kérhető Családi Otthonteremtési Kedvezménynek a 16/2016 számú, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló Kormányrendelet ad jogi hátteret. A támogatást egyedülállók, élettársak és házaspárok igényelhetik 1, 2 vagy maximum 3 gyermek nevelése vagy nevelésének vállalása esetén új lakás vásárlására vagy új lakás építésére.

Az új lakás definícióját pontosan meghatározza a rendelet: „A meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel (a továbbiakban: lakás), amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is.”

Jövőben megszületendő gyermek vállalása csak fiatal házaspároknak lehetséges, akik közül legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylési feltételei között szerepel a minimális négyzetméter meghatározása, amely attól is függ, hogy egy lakásos (családi ház) vagy több lakásos ingatlanba szeretne költözni az igénylő. Ezeket az információkat a CSOK-ról az alábbi táblázat mutatja.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)
Új lakás vásárlása vagy új lakás építése esetén
Gyermekek száma Lakásingatlan típusa Minimum hasznos alapterület Igényelhető összeg
Egy gyermek Többlakásos ingatlan 40 m2 600 000 Ft
Egylakásos ingatlan (családi ház) 70 m2
Két gyermek Többlakásos ingatlan 50 m2 2 600 000 Ft
Egylakásos ingatlan (családi ház) 80 m2
Három vagy több gyermek Többlakásos ingatlan 60 m2 10 000 000 Ft
Egylakásos ingatlan (családi ház) 90 m2

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) használt lakás vásárlására, bővítésére

Használt lakás vásárlása, bővítése is a támogatott célok közé tartozik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretein belül. A feltételeket és a lebonyolítást a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016 számú Kormányrendelet szabályozza. A lakás/ház értéke vásárláskor maximum 35 millió forint lehet, függetlenül attól, hogy vidéken vagy nagyvárosban helyezkedik el, eltörölték a korábban alkalmazott NUTS szerinti besorolás alapú értékhatárokat.

Megszűnt a komfortfokozat szerinti előírás, azonban a jogszabály konkrétan felsorolja, hogy legalább milyen feltételeknek kell megfelelnie lakáscélnak. Pontosították a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés fogalmát (bővítésnek minősülnek a munkálatok, ha nem jön létre a bővítés révén két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás). Vásárlásnál már nem elég, ha a támogatást igénylők 50%-os tulajdont szereznek, és már a gyermekek sem kaphatnak tulajdonrészt a lakásban, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel vásárolt lakásban csak a támogatott személyek lehetnek majd tulajdonosok.

Változott (enyhült) a meglévő lakástulajdont korlátozó szabályrendszer és változtak az 5 éven belül eladott lakás árának beforgatási kötelezettségére vonatkozó előírások is. Az új lakás vásárlásához, építéséhez hasonlóan itt is meglévő gyermek nevelése, valamint később születendő gyermekek vállalása feltétele a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) való hozzájutásnak. Használt lakás vásárlása esetében a fiatal házaspárok maximum két gyermeket vállalhatnak. Meglévő gyermekeik után egyedülállóként, élettársi kapcsolatban élők vagy házastársak kérhetik a támogatást.

Használt lakás vásárlására, bővítésére 600.000-2.750.000 forint közötti összeg igényelhető. Részleteit az alábbi táblázat tartalmazza.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)
Használt lakás vásárlása, bővítése esetén
Gyermekek száma Minimum hasznos alapterület Igényelhető összeg
Egy gyermek 40 m2 600 000 Ft
Két gyermek 50 m2 1 430 000 Ft
Három gyermek 60 m2 2 200 000 Ft
Négy vagy több gyermek 70 m2 2 750 000 Ft

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénylésének díja

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylése hitelfelvétel mellett díjmentes, a pénzintézetek nem számolnak fel érte plusz költséget, viszont önállóan, hiteligénylés nélkül az igényelt CSOK összegének 1,5 %-a, maximum 30.000 Ft fizetendő és még számolni kell az értékbecslés díjával, ami általánosságban 30.000 Ft körül mozog.

Nem teljesítés esetei:

Jellemzően szükséges dokumentumok listája:

A tájékoztatás nem teljeskörű!

Bővebb információért és ingyenes konzultációért az „Elérhetőség” menüpontban adatai megadását követően küldjön üzenetet vagy hívjon az oldalon megadott telefonszámon!