MENU
Hitel, személyi kölcsön, hitelkalkulátor szakértőktől

Általános információ otthonteremtő kamattámogatott lakáscélú hitelről

A lakáshitelek esetén beszélhetünk piaci kamatozással és állami kamattámogatással nyújtott hitelekről. Az utóbbi csoportba, az állami kamattámogatással nyújtott hitelek közé tartozik az otthonteremtési kamattámogatással folyósított lakáshitelek csoportja. A jogszabályi hátterét az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet adja. A támogatást új lakás építéséhez, új lakás vásárlásához, használt lakás vásárlásához, korszerűsítéshez, legalább komfortos használt lakás bővítéséhez, valamint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához lehet igénybe venni. Az otthonteremési kamattámogatott hitel igénylőjének életkorára vonatkozó megkötés nincs, viszont a hitelösszeg, valamint a lakás vételára fontos tényező.

Új lakás vásárlása esetén annak vételára (ÁFA és telekár nélkül), új lakás építése esetén annak hitelintézet által elfogadott bekerülési költsége (ÁFA és telekár nélkül) nem haladhatja meg a 30 millió forintot, a kamattámogatással érintett kölcsön összege pedig a 15 millió forintot.

A használt lakás vételára maximum 20 millió forint lehet, a hitelösszeg otthonteremtési kamattámogatással érintett része pedig nem haladhatja meg a 10 millió forintot. Korszerűsítés vagy bővítés esetében a folyósító hitelintézet által elfogadott ÁFA összegét tartalmazó költsége nem haladhatja meg a 15 millió, a támogatással érintett hitelösszeg a használt lakás vásárlásához hasonlatosan a 10 millió forintot.

Az otthonteremtési kamattámogatásra vonatkozó igény benyújtására lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül, lakásépítés esetén a használatbavételi engedély kiadása vagy a használatbavétel tudomásulvétele, bővítés, korszerűsítés esetén a munkálatok megkezdése előtt van lehetőség. Az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságot a hitelintézetek a kérelem benyújtásakor fennálló körülmények alapján állapítják meg.

Az otthonteremtési kamattámogatást az állam a hitel futamidejének első 5 évében nyújtja. Ebben az időszakban a folyósító hitelintézet olyan kamatot számíthat fel, amely legalább egy évre állandó. 1 éves kamatperiódus esetén a kamat meghatározása az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által közzétett 12 hónapos névleges futamidejű diszkont kincstárjegy-hozamok alapján történik. Van lehetőség akár 5 éves kamatperiódust is igényelni. Ebben az esetben az ügyleti kamat az ÁKK Zrt. 5 éves névleges futamidejű államkötvény hozamaihoz kötött. Az otthonteremtési kamattámogatás mértéke függ a hitelcéltól és a nevelt gyermekek számától. Az adós által fizetendő kamat az ügyleti kamat és a támogatás különbsége. Az 5 éves kamattámogatási időszak lejárta után a hitel piaci kamatozásúvá válik, a folyósító hitelintézet a jogszabályban meghatározott kamatváltoztatási lehetőségek szerint állapítja meg a hitel új kamatát.

Az otthonteremési kamattámogatás igénylésének feltételei:

Jogosulatlan igénybevétel esetei:

Ha a NAV vizsgálata során megállapítja, hogy az otthonteremtési kamattámogatás igénybevétele jogosulatlan, vagy a támogatott személy nem a tőle elvárható gondossággal járt el, és ezáltal érdekkörében felmerült ok miatt az igénybevétel szabálytalan, a kamattámogatást az igénybevétel napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni.

Jellemzően szükséges dokumentumok listája (általános hiteligénylési dokumentáción kívül):

A tájékoztatás nem teljeskörű!

Bővebb információért és ingyenes konzultációért az "Elérhetőség" menüpontban az adatai megadása után küldjön üzenetet vagy hívjon az oldalon megadott telefonszámon!