MENU
Hitel, személyi kölcsön, hitelkalkulátor szakértőktől

Lakástakarékpénztár

A mai posztomban a megtakarításokról lesz szó, ezen belül is a lakástakarékpénztári termékekről néhány mondatban. A fontosabb, általános tudnivalókat emelem ki.

Ezt a megtakarítási formát nem kínálhatja mindenki. A jelenlegi LTP piacon 4 szereplő osztozik, termékeik között az alapokat tekintve nem lehet különbség. Mindegyik szolgáltatónál találkozni lehet úgynevezett szerződéses összeggel, mely függ a havonta fizetendő megtakarítás összegétől és a vállalt megtakarítási futamidőtől.

 

Szerződéses összeg = befizetett megtakarítás összege + a befizetett megtakarításra járó betéti kamat + a befizetett megtakarításra járó állami támogatás + a vállalt megtakarítási összeghez és futamidőhöz tartozó előre meghatározott összegű és kamatozású, opcionálisan igénylehető lakáscélú kölcsön.

 

A szerződéses összegnek nem csak a futamidő végén van nagy jelentősége, hanem a megtakarítás kezdetén is, ugyanis alap esetben a szerződéses összeg 1 %-át kell számlanyitási díjként befizetni. (Ezt a 4 szolgáltató az általuk meghatározott feltételek alapján elengedheti vagy visszajuttathatja.)

A szerződéses összeg legnagyobb érdeklődésre számot tartó eleme az állami támogatás összege, ami a befizetett megtakarításra jár, ennek 30 %-a, de maximum 72.000 Ft évente. Nagyon fontos tudni, hogy nem a bent lévő, tehát az összes befizetett összegre jár, hanem az éves befizetésekre, így a leghosszabb állami támogatott időszakot, 10 évet alapul véve, maximum 720.000 Ft lehet.

A másik fontos eleme az opcionálisan igénybe vehető hitelösszeg. Ennek kamata és maximális összege előre meghatározott és pénztáranként változó.

A lakástakarékpénztári termékek felhasználhatósága széleskörű, de kizárólag lakáscélú lehet, az oldalam témájához kapcsolódva például lakáscélú jelzáloghitel előtörlesztésére vehető igénybe. A lényeg, hogy igazolható legyen a lakáscél. Ezáltal a bank felé kifizetett összes kamatösszeg akár jelentősen is csökkenthető.

Az előbb említetten kívül felhasználható még a megtakarítás a teljesség igénye nélkül vásárolandó lakóingatlan esetében önerőként, meglévő lakóingatlan felújítására, lakóház kerítésének építésére, beépített bútorok és beépített gépek vásárlására is.

 

A megtakarítással együtt fizetendő költségek, hogy a futamidő végén ne érjen meglepetés:

 

A Hitelszakerto.com teljes tartalma tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül pénzügyi szolgáltatás vagy biztosítási termék kiválasztására irányuló, valamint nem minősül jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek).

Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően!

A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárom.